Hei!
Olen Koivumäen Jaana Ulvilasta ja karvaisen lauman kanssa asustellaan rauhallisella omakotialuueella. Isolla tontilla on koirilla, niin aikuisilla kuin pennuillakin tilaa juosta ja telmiä,
Olen pikkulapsesta asti ollut todella eläinrakas ja kaikenlaisia kotieläimiä on tullut hoideltua matkan varrella. Koiria on aina ollut kotona ja mummolassa joiden kanssa tuli puuhasteltua ja omin päin koulutettua.
Nuoruusaika meni ilman lemmikkiä kun tuli matkusteltua paljon ja asuttua ulkomailla. Kun perhe oli perustettu ja muutettuamme omakotitaloon tuli koiran hankinnan aika. Tytär Janita on perinyt eläinrakkaan luonteen ja ulkoilutti alueen koiria ahkerasti. Yksi ulkoilutettava oli parkinvärinen, komea lapinkoirapoika Nemo. Ihastuimme siihen ja mielissä alkoi itää ajatus lapinkoiran hankkimisesta.
Kävi kuitenkin niin, että meille tulikin Amerinakita uros Lähdesuon keväänloiste, Rambo.
Ei ihan helppo rotu ensimmäiseksi koiraksi. Kävimme Rambon kanssa erilaisia koirakoulutuskursseja ja pärjäsimme aika hyvin. Näyttelyissä pyöreimme hyvällä menestyksellä, kaksi sertiä ja yksi ROP- tittelikin tuli saavutettua. Rambolla todettiin alle 2-vuotiaana pitkälle edennyt PRA joka oli aika järkytys.
Alettiin miettiä Rambolle koirakaveria kun ei tullut muiden koirien kanssa juttuun.
Silloin päädyimme ehdottomasti lapinkoiraan. Kastanjan kennelissä oli pentue josta kiinnostuin ja niin muutti kastanjan Pohjantähti, Ronja taloon.
Rambon jouduimme päästämään koirien taivaaseen 4-vuotiaana sen kokonaan sokeuduttua. Se ei sopeutunut näkökyvyn menetykseen vaan stressasi ja ahdistui.
Ronjan kasvattaja suositteli teettämääm Ronjalla pennut sen hyvän luonteen, terveyden ja ulkonäön vuoksi. Samalla alkoi itää ajatus rodun kasvattamisesta ja kennelnimen hankkimisesta.
Olin niin ihastunut rodun monimuotoisuuteen ja erilaisiin harrastusmahdollisuuksiin sekä lapinkoiran luonteeseen että ryhdyin tuumasta toimeen.
Kaikki toteutui ja kennelnimi saatiin kasvattajakurssin jälkeen v. 2009 ja sitten piti toinen narttukin hankkia. Jälleen hankimme Kastanjan kennelistä pennun, Kastanjan Sumuttaren, Seran.
Sera ja Ronja ovat luonteeltaan aivan erilaisia ja olemukseltaan erityyppisiä. Molemmat omalla tavallaan tosi ihania. Molemmille on tullut hyviä jälkeläisiä ja harrastuksia on kokeiltu laidasta laitaan.
Seralle jouduimme etsimään uuden kodin, kun tappelut Ronjan kanssa yltyivät liian rajuiksi. Ilmeisesti tuli johtajuusongelma Serankin saadessa pennut ja Röllin jäädessä laumaan. Rölli, L. Brutus on Seran ensimäisestä pentueesta.
Seralle löydettiinkin ihana koti Huittisista. Vaikka luopumisen tuska olikin kova, se oli kaikkien kannalta paras ratkaisu.
Jäihän meille muisto Serasta, Rölli jolla on ihan Seran luonne.
Ronjan jäädessä eläkkeelle jalostustouhusta jätettiin Ronjan kolmannesta pentueesta kotiin kasvamaan vilkas ja vekkuli, musta tyttönen, Neela.

Neela osoittautui luonteeltaan kivaksi harrastuskaveriksi ja tokossa edettiinkin kokeisiin asti , TK 1 ehdittiin saada ennen pentusuunnitelmia. Agilistakin Neela tykkää, mutta hyppytyyli on sellanen että harrastellaan vaan omaksi iloksi. Jäljestystä, eri lajeja, ollaan kokeiltu ja jäljellä Neela on tarkka ja etenee suht hitaasti. Näyttelyissäkin pärjäsi ja muutamilta tuomareilta sai kovasti kehuja jo pentuaikana.

Kaikki koiramme ovat olleet terveitä eikä juurikaan mitään haavereitakaan ole sattunut.
Ronjan iho-oireet 6-vuotiaana yllättivätkin totaalisesti. Eläinlääkäri arveli olevan hormonaalista koska ilmaantuivat tiineysaikana lukuunottamatta hotspottia hännässä joka oli aikaisemmin. Oireet hävisivätkin pentujen luovutuksen jälkeen tammikuussa 2014 eikä sen jälkeen ole ollut mitään. Allergiatestissä käydään jos oireita vielä ilmenee. C- pentueessa on todettu 2 allergista yksilöä ja parillakin oireita. Jostain syystä, tietysti osin perinnöllistäkin, tällä pentueella on huono immuunivaste.
Muuten ovat kasvatitkin olleet terveinä.
Vaikka kuinka yrittää olla tarkkana, myös urosta valitessa ja pentuetta suunnitellessa, se ei vaan aina auta. Elävien yksilöiden kanssa kun ollaan tekemisissä.
Koiran ruokinnalla ja elinympäristöllä sekä stressin määrällä on myös suuri vaikutus. Koirani syövät pääasiassa.raakaruokaa ja lisänä nappulaa ( Brit Care lammas-riisi ja lohi-peruna ). Myös pennut aloittavat raa´alla lihalla johon myöhemmin sekoitetaan hieman pentunappulaa. Pennut saavat maistella myös raakoja luita. Koirat saavat syödä ja maistella kaikkea mahdollista maaperästä jo pennusta asti jolloin elimistöön kertyy hyödyllisiä bakteereita.
Aika menee koirien kanssa harrastellessa, lenkkeillessä, näyttelyissä, reissatessa ja suunnitelmia tehdessä. Ansiotyössäkin on käytävä vaikka tämä harrastus/ työ voisi olla koko elämä.
Koiristamme lisää Koiramme-otsikon alla. Kasvateistamme tiedot jokaisen pentueen omalla sivulla.
Pentuetapaamisista siirryn kasvattitapaamisiin joita olisi kerran vuodessa.
Facebookissa toimii Lappjuscan oma ryhmä jossa kasvattien omistajat voivat vaihdella kuulumisia ja ilmoitella terveys-ja muita tuloksia.
Rölli hakutreeneissä

Ronja tokoilee

Neela Tokokoe Pori 15,11.2015 ALO1 180,5p, KP, LUOKKAVOITTO